The Chef Diaries
March 08, 2007 Tom Y@m T@l@y

==> sama macam tomyam seafood







Bahan-bahan

· 8 ekor udang (kupas kulit dan tinggalkan bhgn ekor)
· 150g sotong (bersih dan potong)
· 2 ketam bunga (bersih dan belah dua)
· 5 keping isi ikan siakap merah
· 100g cendawan abalone
· 6 cawan stok ayam
· 20g lengkuas
· 3 batang serai
· 12 biji cili padi
· 3 tangkai daun pasli
· 4 s/b pes cili (Nam Prik Pao)
· 6-8 daun limau purut
. Daun ketumbar (dihiris utk hiasan)

Bahan perasa

· 1-2 sb sos ikan (nampla)
· 3-4 sb jus limau
· 1 sb minyak
· 2 sb stok ayam maggi
· garam


Cara-cara

1. Ketuk lengkuas dan serai
2. Masukkan kedalam periuk, tambah cilipadi, daun parsli dan stok ayam
3. Biar mendidih dan masukkan pes cili dan daun limau purut
4. Biar mendidih selama 10 min.
5. Masukkan semua makanan laut & cendawan (didih sehingga masak)
6. Tambahkan bahan perasa
7. Hidangkan panas dan taburkan daun ketumbar

dikongsi oleh chef :: 14:20 :: 0 komen

Post / Read Comments