The Chef Diaries
February 22, 2007 K@ri S@rdin

** This recipe is from my mom **

Bahan-bahan

1 tin sardin (kecil)
2 bj ubi kentang (potong wedges)
1 bj tomato (potong wedges)
3 sb rempah kari (daging / ikan)
1 sk serbuk cili
4 ulas bawang merah kecil (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
santan (dr 1/2 bj kelapa atau boleh diganti dgn susu cair)
daun kari
biji sawi (sikit je)
5-6 biji helba
sedikit perahan air asam jawa
minyak
garam

Cara-cara

++ Panaskan minyak & tumis bawang yang dikisar, biji sawi, helba & daun kari
++ Lepas tu masukkan rempah kari & serbuk cili (yang dah dibancuh dgn sedikit air)
++ Tumis hingga pecah minyak
++ Masukkan ubi kentang, bila agak layu masukkan santan
++ Bila dah mendidih, masukkan sardin (sosnya skali) dan tomato
++ Tambahkan perahan asam jawa tadi dan rasa garam
++ Once mendidih je dah bolehlah tutup api tu..dah siap

dikongsi oleh chef :: 23:28 :: 0 komen

Post / Read Comments