The Chef Diaries
February 22, 2007
K@ri S@rdin
** This recipe is from my mom **Bahan-bahan1 tin sardin (kecil)2 bj ubi kentang (potong wedges)1 bj tomato (potong wedges)3 sb rempah kari (daging / ikan)1 sk serbuk cili4 ulas bawang merah kecil (dikisar)2 ulas bawang putih (dikisar)santan (dr 1/2 bj kelapa atau boleh diganti dgn susu cair)daun karibiji sawi (sikit je)5-6 biji helbasedikit perahan air asam jawaminyak garamCara-cara++ Panaskan minyak & tumis bawang yang dikisar, biji sawi, helba & daun kari++ Lepas tu masukkan rempah kari & serbuk cili (yang dah dibancuh dgn sedikit air)++ Tumis hingga pecah minyak++ Masukkan ubi kentang, bila agak layu masukkan santan++ Bila dah mendidih, masukkan sardin (sosnya skali) dan tomato++ Tambahkan perahan asam jawa tadi dan rasa garam++ Once mendidih je dah bolehlah tutup api tu..dah siap
dikongsi oleh chef ::
23:28 ::
0 komen

Post / Read Comments
