The Chef Diaries
January 11, 2007 Rend@ng Ker@ng







Bahan-bahan

3 kilo kerang hidup
1 batang serai
½ Inci lengkuas
½ Inci halia
2 labu bawang merah
5 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering
10 biji cili padi
2 helai daun limau purut
2 helai daun kunyit - dihiris halus
Satu mangkuk santan pekat
Sedikit kerisik

Cara-cara

~ Rebus kerang terlebih dahulu dan kopek.
~ Kisar bawang merah/putih/halia/lengkuas/serai/cili padi dan cili kering.
~ Panaskan minyak dan tumis bahan kisar tadi bersama daun limau purut.
~ Setelah nampak kering sedikit masukkan kerang yang telah dikopek.
~ Masukkan santan dan sedikit air.
~ Agak-agak nampak kering masukkan kerisik/bahan perasa dan garam.
~ Masaklah hingga kering.

dikongsi oleh chef :: 16:08 :: 0 komen

Post / Read Comments