The Chef Diaries
January 07, 2007 Rend@ng Ud@ng

**Credit to kak hanieliza**

Bahan-Bahan

1 kg udang galah
2 cawan santan pekat (1 biji kelapa)
1 keping asam gelugur
3 sudu besar kerisik
2 helai daun kunyit [racik halus]
garam minyak

Bahan-bahan kisar

15 tangkai cili kering
10 tangkai cili padi
3 batang serai
2 cm halia
2 cm lengkuas
1 cm kunyit hidup
20 biji bawang merah
5 ulas bawang putih

Cara-cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga wangi dan naik minyak.
2. Masukkan santan dan asam keping dan biarkan mendidih dan pekat.
3. Masukkan udang, kerisik, garam dan daun kunyit. Kacau rata dan biarkan pekat.
4. Tutup api dan hidangkan.

dikongsi oleh chef :: 13:37 :: 0 komen

Post / Read Comments