The Chef Diaries
February 02, 2007
Ay@m B@k@r BBQ
** Credit to kak hanieliza **
Bahan-bahan
1 ekor ayam [potong 8] atau 1 kilo daging
5 cm halia
3 batang serai
4 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1 s/b lada hitam
3 biji cili merah [semua bahan ini dimesin halus]
1 s/b kicap
madu/gula
kunyit serbuk
minyak + serai yg diketukkan [buat renjis sikit]
salad, timun, tomato (untuk hiasan)
Cara-cara
1. Gaulkan semua bahan dan perapkan pada ayam selama 5 atau 6 jam.
2. Bakarkan ayam dalam oven convection pada suhu 200'C selama 1 jam
3. Renjiskan sikit minyak dengan serai yg diketuk.
4. Pusing/terbalikkan ayam supaya masak sehingga kedalam isi.
5. Bila sudah masak...hidangkan dengan salad..tomato..timun..
6. Makan dengan pencicah sos mengikut kesukaan sendiri
==> i've tried this..mmg marvelous
dikongsi oleh chef ::
10:41 ::
0 komen

Post / Read Comments
