The Chef Diaries
February 16, 2007 G@rlic Bre@d & Mushr00m S0up

Bahan-bahan

Garlic Bread
80g mentega (dilembutkan)
2 ulas bawang putih (dicincang)
1/8 st lada hitam (ditumbuk halus)
1/2 tbsp daun pasli (dicincang)(optional)
1 baguette

Mushroom Soup
· 75g butter
· 50g tepung gandum
· 475ml stok ayam
· 475ml susu UHT
· 300g cendawan shiitake
· 2 ulas bwg putih (dicincang)

Perasa
· garam
· lada sulah
· 150ml whipping cream
· 15g lebihan cendawan shitake (dicincang kasar)

Cara-cara

1. Cairkan butter dalam kuali diatas api yang perlahan
2. Selepas butter cair, masukkan tepung dan kacau
3. Masak selama 10–15 saat, sentiasa kacau.
4. Masukkan stok ayam dan tuangkan juga susu UHT
5. Didihkan pada api yang sederhana, kacau sekali sekala.
6. Masukkan cendawan, bwg putih dan perasa
7. Perlahankan api dan didihkan selama 4-5 min.
8. Turunkan sup dan biarkan sejuk seketika. Masukkan sup kedalam food processor
9. Masukkan kembali sup ke dalam kuali dan masukkan whipping cream sambil kacau
10. Masak atas api yang sederhana
11. Tambahkan cendawan (baki) dan rasa garam & gula secukupnya
12. Selepas ada gelembung udara keluar dari permukaan sup, alihkan kuali dari api
13. Hidangkan sup dengar garlic bread

dikongsi oleh chef :: 14:49 :: 0 komen

Post / Read Comments