The Chef Diaries
February 09, 2007 Begedil T@uhu

** Mama rajin masak begedil ni masa kitorang kecik2 dulu **

Bahan-bahan

3 keping tauhu putih (dilecek)
1 biji ubi kentang (direbus dan dilecek)
(*)1 ulas bwg merah & putih (ditumbuk)
(*)4-5 biji lada hitam (ditumbuk)
(*)Daun sup (dicincang halus)
(*)Sos Tiram
(*)Garam
(*)Seasoning Maggi (kalau xde xpe)
1 biji telur (amik yang putih je)
Tepung KFC (kalau xde xpe)
Minyak untuk deep fry

Cara-cara

++ Lecekkan tauhu dan ubi tadi
++ Bila dah hancur masukkan bahan-bahan (*) (ikut sukatan sendiri)
++ Gaul sampai sebati dan buatkan ia supaya menjadi bulat
++ Panaskan minyak
++ Celur begedil yang dah dibulatkan tadi kedalam telur
++ Kemudian lalukan kat atas tepung KFC dan goreng
++ Angkat bila warnanya dah keemasan..(kengkadang aku buat sampai terhangus hehehe)

dikongsi oleh chef :: 16:58 :: 0 komen

Post / Read Comments