The Chef Diaries
February 03, 2007 @ir @s@m

** Credit to kak hanieliza **

==> for those yang tak tahu how to prepare this for your ikan bakar .. u may try this

Bahan-bahan (A)

Asam jawa (sebesar telur ayam - direndam ½ cawan air suam, buang biji)
10 cili padi kampung
1 biji tomato
1 inci belacan
1 sudu kecil kerisik
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam

Bahan-bahan (B)

2 biji tomato (potong dadu)
1 biji bawang besar (dimayang nipis)
3 biji cili hijau (dimayang nipis)
2 biji cili merah (dimayang nipis)
3 biji limau kasturi /limau nipis

Cara-cara
1. Pastikan asam jawa tiada biji.
2. Masukkan Bahan 'A' ke dalam blender. Keluarkan
3. Gaulkan air asam bersama tomato dan bawang besar dengan semua bahan yg lain
4. Dah siap..bolehlah dicicah dengan ikan bakar, ayam bakar atau suke koranglah

dikongsi oleh chef :: 13:48 :: 0 komen

Post / Read Comments