The Chef Diaries
February 03, 2007 Ik@n B@k@r

Bahan-bahan

1 ekor ikan (ikut suke nak ikan apa)
batang serai [ketuk]
5 helai daun limau purut
3 s/b jus asam jawa
daun pisang
aluminium foil

Bahan-bahan kisar

5 biji ciliapi
5 biji cili merah
5 biji cili kering
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 batang serai garam

Cara-cara

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga wangi dan naik minyak.
2. Rasakan masin dan masamnya dan kacau sehingga naik minyak.
3. Masukkan daun limau purut dan serai ketuk tadi.
4. Letakkan daun pisang diatas aluminium foil.
5. Letakkan separuh sambal yg telah dimasakkan diatas daun pisang.
6. Letakkan ikan diatas sambal tadi.
7. Ratakan sambal ikan diatas badan ikan dan tutupkan semula dengan daun pisang.
8. Bungkus ikan dengan aluminium foil

9. Bakar dalam kuali non-stik pada api paling kecil (30 min) pada setiap bahagian ikan.
9. Bila dah masak hidangkan dalam pinggan besar.
10. Boleh juga siapkan air asam sebagai mencicah ikan bakar ini.

dikongsi oleh chef :: 13:54 :: 0 komen

Post / Read Comments