The Chef Diaries
March 03, 2007 Pes Tomy@m

** Credit to Kak Hanieliza **


Bahan-bahan


3 s/b cili kering dikisar
1 s/b udang kering dikisar
1 s/k belacan
1 s/b asam jawa dibancuh dengan sedikit air
5 ulas bawang putih dikisar
10 ulas bawang merah dikisar
1 s/b gula garam
2 s/b jus limau nipis
Minyak untuk menggoreng


Cara-cara


1. Campurankan cili kering, asam jawa dan perahan limau nipis.
2. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau.
3. Masukkan udang kering dan belacan. Goreng hingga kekuningan.
4. Masukkan campuran cili kering tadi dan diikuti dengan garam dan gula.
5. Goreng hingga pecah minyak dan tidak terlalu garing.
6. Sejukkan dan simpan di dalam peti ais.


Nota Tambahan
= Ia akan menghasilkan lebih kurang 1/2 kilo pes.
= Masa nak masak tomyam tu..didihkan air dan masukkan pes
= Tambahlah serai, daun limau purut ikut kreativiti memasing..

Kat bawah ni stimbot tomyam yang aku buat guna resipi pes kat atas..best



dikongsi oleh chef :: 16:18 :: 0 komen

Post / Read Comments