The Chef Diaries
March 02, 2007 D@ging Bl@ck Pepper

Bahan-bahan

++ 500gm daging lembu
++ 30gm sos tiram
++ ½ sudu makan kicap manis
++ ½ sudu makan kicap masin
++ ½ sudu makan kicap cair
++ 1 sudu teh gula
++ 1 sudu teh lada hitam
++ 1 sudu teh tepung jagung (kacau bersama air)
++ 1 biji lada hijau
++ 1 biji bawang besar dipotong kiub
++ 1 inci halia dihiris halus
++ Sedikit garam

Cara-cara

+ Panaskan sedikit minyak dan masukkan bawang, lada hijau, halia dan lada hitam.
+ Kacau hingga masak dengan api perlahan.
+ Masukkan air, daging & sedikit garam.
+ Setelah itu, masukkan kicap manis, kicap masin & kicap cair.
+ Biarkan ia mendidih seketika.
+ Masukkan pula tepung jagung yg dikacau bersama dengan air tadi.
+ Diikuti dengan sedikit garam.
+ Kacau hingga pekat dan sedia untuk dihidangkan

dikongsi oleh chef :: 16:39 :: 0 komen

Post / Read Comments