The Chef Diaries
March 08, 2007 Ik@n Stim dengan Pes TomY@m

Bahan-bahan

1.5kg ikan (talapia, siakap) dibersihkan
10-15g halia, dihiris nipis
4-5 sb oilSpices – ground
100g cili merah
120g daun bawang
2 ulas bawang putih
2 batang serai
1cm lengkuas (dihiris)
2 sb pes tom yam
3 helai daun limau purut

Bahan Perasa

60ml jus limau kasturi
1/8 sudu teh serbuk lada sulah
gula
garam

Cara-cara

1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan diatas sehingga wangi dan pecah minyak
2. Masukkan bahan perasa (ikut selera)
3. Masukkan ikan ke atas piring bulat.
4. Susun hirisan halia atas ikan dan stimkan atas air mendidih selama 10-15 min.
5. Alihkan pinggan dari stimer dan buang lebihan air didihan
6. Masukkan 2-3 sudu besar sos tomyam ke atas ikan
7. Letakkan daun pudina dan hidangkan panas

dikongsi oleh chef :: 14:36 :: 0 komen

Post / Read Comments